Justesens Plæne

Justesens Plæne er et grønt rekreativt område ved Gudenåen, der byder på både afslapning og aktiviteter for hele familien.

Justesens Plæne ligger lige der, hvor naturen smelter sammen med Randers by. Her er blot få minutters gang til midtbyens butikker og caféer i den ene retning - og til naturen med Gudenåen og Vorup Enge i den anden retning

Som en integreret del af byudviklings-projektet Flodbyen har området i 2023-2024 gennemgået en betydelig opgradering og tilbyder nu en aktivitetsplads for børn, gangstier, toiletfaciliteter, madpakkehus samt områder til boldspil og picnic.

Grønne Oplevelser

Området er beplantet med træer, buske og vilde blomster, hvilket skaber gode betingelser for insekter og giver de besøgende en spændende oplevelse. I løbet af året kan man opleve planter som røllike, knopurt, kornblomst og kællingetand. Langs vandkanten får man mulighed for at komme tæt på Gudenåens og deltaets unikke, dynamiske natur.

Klimabåndet: Fremtidens beskyttelse mod oversvømmelser

Et dige strækker sig fra Den Blå Bro til Randers Bro. Diget, der er cirka 1,5 meter højt og 300 meter langt, har en sti på toppen. Dette dige vil sammen med den kommende Klimabro og resten af Klimabåndet i fremtiden komme til at beskytte Randers midtby mod oversvømmelser under stormflod.

Pramfart, dans og svineslagteri

Området, hvorpå Justesens Plæne i dag ligger, har gennem historien haft flere forskellige funktioner. Indtil starten af 1900-tallet var stedet udgangspunkt for de pramme, som fragtede varer op og ned ad Gudenåen til blandt andet Silkeborg. I pramfartens storhedstid var der mellem 150 og 200 pramme i drift på Gudenåen.

Søpavillonen, der sandsynligvis blev bygget omkring 1906 af restauratør Nielsen, var et yndet udflugtsmål, hvor folk kunne nyde et godt måltid mad og tage en svingom. Bygningen bestod af en lille rund pavillon ud over vandet og en større pavillon, som hvilede på nedrammede pæle.

Bygningerne blev senere overtaget af Randers Svineslagteri, og i 1949 blev de bygninger, der stod ud over vandet, revet ned. Kun hovedbygningen blev stående og fungerede som administrationsbygning for slagteriet indtil omkring 1970, hvor den også blev revet ned.

I 1985 fik Randers Kommune foræret grunden, som fik navnet J.P. Justesens Plæne. Giveren var Asta og Jul. P. Justesens Fond, København, som med gaven ønskede at markere, at Brdr. Justesens fabrikker blev grundlagt i Randers.

Søpavillonen. Foto: Randers Stadsarkiv

Adgangsforhold

Justesens Plæne er anlagt med fokus på tilgængelighed. Alle stier er farbare med kørestole, og legepladsen er indrettet med karrusel og trampolin, som kan benyttes med kørestol. Der er handicaptoilet på stedet.

Adresse: Justesens Plæne, Tørvebryggen, 8900 Randers C.

 

De rekreative tiltag og beplantningen på Justesens Plæne er støttet af Nordea-fonden.